Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

De ooglens, die normaal helder is, bestaat uit water en eiwitten. Bij staar klonteren deze eiwitten samen, waardoor het licht niet goed door de lens valt. Hierdoor ontstaat wazig zicht. De hoofdoorzaak van staar is veroudering; de meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met een vertroebelde ooglens. Maar staar kan ook worden veroorzaakt door factoren zoals diabetes, oogziekten, oogverwondingen of langdurig medicijngebruik.

Staar begint vaak met wazig zien, zowel van dichtbij als veraf. Verder kunt u ook de volgende problemen met uw zicht krijgen:

Kleuren minder helder zien, dubbelzien als u met één oog kijkt en het zien van een lichtkrans om lampen of andere lichtbronnen.

Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruitgaat.

De enige behandeling van staar is een operatie. Tijdens deze operatie vervangt een oogarts de troebele lens door een op maat gemaakte kunstlens. Meestal wordt eerst het ene oog behandeld en enkele weken later het andere. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om beide ogen op één dag te laten opereren. Hier zitten voor- en nadelen aan. U kunt zich hierbij laten adviseren door uw oogarts.

Twijfelt u over uw zicht? Maak dan gerust een afspraak bij mij in de winkel voor een oogcontrole. Door regelmatig uw ogen te laten controleren bij een gediplomeerde opticien, ontdekt u snel of uw zicht achteruitgaat. Zijn er opvallende veranderingen, dan kan ik u altijd doorsturen naar de huis- of oogarts. Vroegtijdige behandeling van staar, en andere oogziekten, draagt bij aan het behoud van uw gezichtsvermogen en een goede kwaliteit van leven.

verder lezen

Bekijk ook

  • Het kan zijn dat u na aanschaf van uw nieuwe bril of contactlenzen nog steeds last houdt van onscherp zicht, een stijve nek, duizeligheid, vermoeidheid en struikelen. Dat is vervelend, want dat zou u niet mogen verwachten van uw nieuwe ...

  • Herkent u het ook? Constant uw telefoon op armlengte afstand houden, koeienletters op uw smartphone instellen en vermoeide ogen na uw werkdag. Dit zijn zomaar een aantal oogproblemen waar u gedurende uw dag last van kunt hebben. Veel mensen hebben ...

  • Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van digitale apparaten. Overal waar u kijkt, ziet u verschillende soorten schermen, zoals smartphones, computers en tablets. Echter wordt er, over het algemeen, niet gerealiseerd dat dit kan zorgen voor ‘digitale’ oogklachten. Hier kunt u bijvoorbeeld ...