Laatst vroeg een klant van ons zich af waar hij zijn oude contactlenzen mocht weggooien. Dit is een hele goede vraag, want wist u dat het lenzenafval maar al te vaak op de verkeerde plaats beland? Vooral bij dragers van dag- of weeklenzen is dit een veelvoorkomend en onbekend probleem. Met alle aandacht voor milieubewust denken vertel ik u hier graag meer over.

Om de lenzen flexibel en zuurstofdoorlatend te maken, zijn deze van hoogwaardige materialen gemaakt. Wanneer deze in de natuur terechtkomen, breken de desbetreffende stoffen af tot microplastic en belanden uiteindelijk in het (zee)water of in de grond. Uiteraard is dit slecht voor het milieu. Als de materialen de grond bereiken kunnen wormen dit opnemen. Vanaf dat moment zitten deze microplastics gegarandeerd in de voedselketen.

Het ‘groen denken’ is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en niet zonder reden. Zo ben ik zelf bewuster bezig met het scheiden van afval. Jammer genoeg is dit voor de meeste contactlensdragers nog niet het geval. De gebruikte contactlenzen worden echter vaker door het toilet, douche of in de wasbak weggespoeld. Dit is geen geschikte plaats voor een lens. Maar waar laten wij dan onze kleine kijkoplossingen? Gewoon bij het restafval! Eigenlijk best logisch, want je spoelt je bril toch ook niet door het toilet? Tevens is het handig om uw lenzen te verzamelen, zo kunt u ze één keer in de zoveel tijd bij het restafval weggooien!

Draagt u daglenzen, maar wilt u zo goed mogelijk milieubewust scherp zien? Week-, maand- en nachtlenzen zijn ook een handige optie. Deze lenzen kunt u voor een langere periode dragen en belanden dus minder snel bij het afval.

Wist u dat u ook uw lege flesjes contactlensvloeistof bij ons in kunt leveren? Dan zorgen wij dat deze op de juiste manier worden gescheiden en bij het afval worden aangeleverd. Kortom, als u uw lenzen gewoon op de juiste manier weggooit, draagt u, op dit vlak, ook een steentje bij aan een beter milieu!

verder lezen

Bekijk ook

  • De modewereld staat niet stil en dat zien we ook in oogmode. De tijd dat een bril puur functioneel was ligt ver achter ons. Ik breng de laatste trends voor u in beeld. Op de catwalk zien we dit jaar ...

  • Is bij u de opgedane kennis tijdens de biologieles ook (deels) weggezakt? Regelmatig leggen we aan onze klanten uit waarom zij minder goed zijn gaan zien en wat we daaraan kunnen doen. Met andere woorden wanneer komt de opticien in ...

  • Bij het uitzoeken van een nieuwe bril kan het juiste glas veel verschil maken. Ik zet de mogelijkheden voor u op een rijtje. Als u een nieuwe bril nodig heeft, kijkt u uiteraard naar het montuur. Dit moet bij u ...