Steeds meer kinderen ontwikkelen op jonge leeftijd een vorm van myopie, ofwel bijziendheid. Door dit te corrigeren met de juiste brillenglazen, kunnen we veel problemen voorkomen.

Bijziendheid is deels erfelijk bepaald; ouders met myopie hebben grote kans dat hun kinderen ook enige mate van bijziendheid ontwikkelen. Daarnaast zijn er kinderen bij wie de ogen te lang doorgroeien, waardoor de natuurlijke verziendheid, die zij bij de geboorte hebben, doorschiet in bijziendheid. Maar vooral wordt myopie nu geassocieerd met intensief focussen van dichtbij, zoals bij gebruik van een computer, tablet of telefoon. Dit verklaart ook waarom met name bij kinderen sterke bijziendheid zo drastisch toeneemt.

Kinderen hebben vaak zelf niet door dat ze minder goed zien, dus is het bij twijfel aan te raden de ogen van uw kind te laten testen door een deskundige opticien. Wanneer de myopie wordt verwaarloosd, kan een kind op latere leeftijd namelijk gemakkelijker last krijgen van andere oogproblemen, zoals staar of glaucoom.

Merkt u dat uw kind vaak met de ogen knippert, in de ogen wrijft of klaagt over vermoeide of pijnlijke ogen? Dit kan veroorzaakt worden door minder goed zicht. Ook als de schoolprestaties ineens achteruitgaan, kan het zijn dat uw kind het schoolbord minder scherp in beeld heeft. Meer tijd buitenshuis doorbrengen verkleint het risico op de ontwikkeling van myopie. Laat uw kind dus regelmatig lekker buitenspelen.

Maak gerust een afspraak voor een oogcheck, zo kunnen we snel ontdekken of uw kind myopie ontwikkelt en kan ik u adviseren over de mogelijkheden. Er zijn brillenglazen en contactlenzen waarmee de myopie wordt afgeremd of zelfs gestopt. Met een leuk montuur uit onze kinderbrillencollectie kijkt uw kind dan weer vol vertrouwen de wereld in. Uw kind heeft minder last van pijnlijke ogen en bovendien wordt het risico op ernstige oogproblemen een stuk lager. Belangrijk dus, die bril.

verder lezen

Bekijk ook

  • Uw ogen gebruikt u de hele dag. Een goede reden dus om ze regelmatig te laten controleren. U wilt dit jaar toch ook scherp blijven zien? Om uw ogen gezond te houden kunt u zelf al veel doen. Regelmatig naar ...

  • Herkent u het ook? Constant uw telefoon op armlengte afstand houden, koeienletters op uw smartphone instellen en vermoeide ogen na uw werkdag. Dit zijn zomaar een aantal oogproblemen waar u gedurende uw dag last van kunt hebben. Veel mensen hebben ...

  • Aan de bescherming van kinderogen hecht ik grote waarde en ik vind het dan ook belangrijk dat de kinderogen regelmatig gecontroleerd worden. Er wordt de hele dag gefocust op de (digitale) schoolborden en kinderen duiken massaal in de boeken of ...