Staar uzelf niet blind

Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

De ooglens, die normaal helder is, bestaat uit water en eiwitten. Bij staar klonteren deze eiwitten samen, waardoor het licht niet goed door de lens valt. Hierdoor ontstaat wazig zicht. De hoofdoorzaak van staar is veroudering; de meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met een vertroebelde ooglens. Maar staar kan ook worden veroorzaakt door factoren zoals diabetes, oogziekten, oogverwondingen of langdurig medicijngebruik.

Staar begint vaak met wazig zien, zowel van dichtbij als veraf. Verder kunt u ook de volgende problemen met uw zicht krijgen:

Kleuren minder helder zien, dubbelzien als u met één oog kijkt en het zien van een lichtkrans om lampen of andere lichtbronnen.

Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruitgaat.

De enige behandeling van staar is een operatie. Tijdens deze operatie vervangt een oogarts de troebele lens door een op maat gemaakte kunstlens. Meestal wordt eerst het ene oog behandeld en enkele weken later het andere. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om beide ogen op één dag te laten opereren. Hier zitten voor- en nadelen aan. U kunt zich hierbij laten adviseren door uw oogarts.

Twijfelt u over uw zicht? Maak dan gerust een afspraak bij mij in de winkel voor een oogcontrole. Door regelmatig uw ogen te laten controleren bij een gediplomeerde opticien, ontdekt u snel of uw zicht achteruitgaat. Zijn er opvallende veranderingen, dan kan ik u altijd doorsturen naar de huis- of oogarts. Vroegtijdige behandeling van staar, en andere oogziekten, draagt bij aan het behoud van uw gezichtsvermogen en een goede kwaliteit van leven.

Goed zien hoeft niet duur te zijn

Veel mensen denken dat een zelfstandige opticien duur is; een verkeerde veronderstelling. In veel situaties is het bezoeken van …

Lees meer

Betere focus, ontspannen zicht

In de wereld van vandaag zijn onze digitale apparaten gewoonweg onmisbaar geworden. Maar laten we eerlijk zijn, onze arme ogen …

Lees meer

Een scherpe blik met maandlenzen

Maandlenzen zijn een populaire keuze op het gebied van contactlenzen. Graag vertel ik u waarom.

In de wereld van optiek en …

Lees meer