Contactlenzen

WAT IS EEN CONTACTLENS?

Een contactlens is een dunne plastic lens die rechtstreeks op het oogoppervlak wordt gelegd, meestal om het zicht te corrigeren. Ze kunnen ook om therapeutische of cosmetische redenen gedragen worden.

Er zijn twee soorten contactlenzen: zacht en hard. Bij beide soorten kan zuurstof door de lens heen om de gezondheid van het hoornvlies te behouden. Zonder voldoende zuurstof kan het hoornvlies opzwellen, wat tot zichtproblemen leidt. Matthijs Bunt kan de mogelijkheden met u bespreken en u advies geven over welke contactlens het beste bij uw behoeften qua zicht en levensstijl past.

Zachte multifocale lenzen zijn ontworpen om presbyopie te corrigeren, een leeftijdsgebonden aandoening die leidt tot wazig zicht wanneer objecten van dichtbij waargenomen worden. Zij maken een leesbril overbodig.

Zachte contactlenzen - Zachte contactlenzen zijn flexibele lenzen die uit verschillende verhouding van water bestaan. Ze zijn meestal gemaakt van hydrogel, siliconen hydrogel of polymacon. Deze lenzen worden het meest gekozen omdat ze makkelijk te dragen zijn en makkelijk te onderhouden. Er zijn verschillende soorten zachte lenzen:

Wegwerplenzen: dagelijkse wegwerplenzen worden, zoals de naam al aangeeft, dagelijks vervangen. Dit betekent minder onderhoud en minder kans op ontstekingen zoals conjunctivitis. Andere lenzen worden elke twee weken, maand of drie maanden vervangen. Deze worden dagelijks gedragen en na iedere keer schoongemaakt om ontstekingen te voorkomen.